Šesť dôvodov navštíviť TEDxBratislava2024

Šesť dôvodov navštíviť TEDxBratislava2024

Určite sa už neviete dočkať, čo sme pre vás pripravili na tohtoročnú, už štrnástu edíciu multižánrového podujatia TEDxBratislava. A pretože ani my už dlhšie mlčať nedokážeme, prezradíme vám, na čom náš tím niekoľko mesiacov horúčkovito makal.

1. Rečníci a rečníčky

Náš obsahový tím aj tento rok priniesol nadupaný line up účinkujúcich nielen zo Slovenska. Na podujatí vystúpi ​​spisovateľka Helen Fields, aktivista a zakladateľ organizácie Humánny pokrok Martin Smrek, lekárka paliatívnej medicíny Andrea Škripeková, hudobník Marek Gregor, sociálny antropológ Juraj Buzalka, spisovateľka a popularizátorka čínskej a kórejskej kultúry Dominika Sakmárová, geograf Martin Šveda, výskumníčka Tine Melzer, realizátor a propagátor zelených striech Juraj Pekár, vedkyňa Barbora Baďurová, filmový kritik Peter Konečný a ilustrátorka Martina Pauková.

2. Umelecké vystúpenia

Môžete sa tešiť na kapelu Dis is Markēta v zostave Martina Kertészová (spev), Martina Janegová (klavír), Roman Stražanec (violončelo) a Matej Borovský (bicie). Dis is Markéta spája folklór s klasickou aj experimentálnou hudbou. Povzbudiť vo vás záujem o kultúru, pohyb, tanec, komunitu a zdravie príde tanečné zoskupenie DanceContinent.

3. Sprievodné aktivity

Čo pre vás pripravil tím prestávkových aktivít s našimi úžasnými partnermi? Predsa inšpiratívne činnosti, ktorým sa môžete venovať medzi blokmi vystúpení.

Napríklad: 

  • Komunikačné desatoro pre kontakt so sluchovo znevýhodneným človekom a básničku Padla hruška zelená v posunkovej reči s Asociáciou nepočujúcich Slovenska
  • Predajný stánok s knihami odporúčanými našimi účinkujúcimi – Brot Books Deli.
  • Paľo Kulanga, nosič a chatár zo Skalnatej chaty, vás naučí správne viazať nosičskú krosnu.
  • Vo Swape kníh si môžete vymeniť prečítané knihy za nové. Do Swapu darovalo knihy aj kníhkupectvo Artforum
  • A MakerSpace pripravilo skvelú upcycling aktivitu, kde si budete môcť z brožúry spraviť zápisník na zapisovanie myšlienok hodných šírenia.

Autor: Matej Hliva

4. Moderované diskusie

Rečník dohovoril, ale vy by ste sa chceli dozvedieť o téme viac? Počas prestávok medzi blokmi sa môžete v kinosále zapojiť do moderovaných diskusií s účinkujúcimi. Otázky môžete posielať pomocou aplikácie Slido, hashtag #tedxba.

Autor: Matej Hliva

5. Celodenné občerstvenie

Po celý deň sa o vás bude starať catering od partnerov OTTO!, Kaliforňan a Bageterie Boulevard. Pitný režim zabezpečia Lucka a ich nádoby na čapovanie vody a Premium Brands s nápojmi VITAMIN WELL. A samozrejme sme mysleli aj na doplnenie energie, aby ste vládali absolvovat čo najviac prestávkových aktivít a vypočuť si všetky inšpiratívne talky:

zamierte do stánkov s kávou od Zlaté zrnko, alebo s maškrtami od Koun, Mixit, RAJO, Figa Food, Trnka Gastronomy – Chlieb Náš, Farmove a Dobrý Ježko. Po plnom dni myšlienok hodných šírenia, skvelých aktivít a chutného jedla si pripite na ďalší úspešný ročník TEDxBratislava remeselným pivom od pivovaru Shenk alebo vínom Nichta z Čajkova.

Autor: Matej Hliva

6. Legendárny priestor

“TEDxBratislava 2024: Ticho plné slov” štartuje už v sobotu 25. mája 2024 o 8.00 h. na pôde Slovenskej národnej galérie. V týchto priestoroch sa konali aj dve predošlé podujatia “TEDxBratislava 2023: Z tmy do svetla” a “TEDxBratislava Women 2023: Dva kroky vpred”. Slovenská národná galéria nás uchvátila svojou energiou a krásou. Preto sme sa rozhodli v nej zorganizovať aj štrnásty ročník nášho eventu. 

Ak nás 25. mája navštívite:

  • V átriu zažijete vystúpenia 12 rečníkov a rečníčok a 2 umelecké vystúpenia. 
  • V kinosále oproti sa zapojíte do diskusií. 
  • Jesť, piť a maškrtiť budete v krytom priestore medzi kinom a átriom. 
  • Sprievodné aktivity budú pripravené na poschodí, a dostanete sa k nim po schodisku pri kinosále.

Autor: Jakub Kovalík

Na záver ešte jedno odporúčanie – odhoďte zábrany a smelo oslovte rečníkov a rečníčky. Odchyťte si autora alebo autorku a dajte im podpísať knižku. Prihovorte sa organizátorom, poteší nás to. Radi vás bližšie spoznáme, pretože ste to najmä vy, vďaka komu je toto všetko možné a pre koho to s nadšením robíme. Už 14 rokov.

Ďakujeme a tešíme sa na vás!

S láskou, 

tím TEDxBratislava 

🤍

Partnermi TEDxBratislava2024 sú: